Моя приятелка, която живее във Великобритания показа касовата си бележка

...
 
Моя приятелка, която живее във Великобритания показа касовата си бележка
Коментари Харесай

Най-бедни сме в ЕС, ама плащаме най-скъпо за манджата!

 

Моя другарка, която живее във Англия сподели касовата си записка от пазар в една известна хранителна верига, от която излиза наяве, че даже да обръщаме паундите в левове, стоките, които си е напазарувала са по-евтини отколото у нас. Така е и в Германия, Австрия, Нидерландия. А единствено преди дни синдикати и работодатели прогнозизираха, че у нас повишаването на храните ще продължава и може да стигне до 30 на 100. Вероятно тъй като нашите заплати са по-високи от тези на Острова?! Или...



Бързам още първоначално да поясня, че по време на война наоколо, галопираща инфлация и политическо напрежение у нас, нямам никакво желание да се заяждам с който и да е, а единствено да попитам това това за скъпите храни, които слагаме на трапезата си и за които харчим най-вече от месечните си бюджети.

Храните на едро нарастват по стоковите борси,

бе оповестено още  в края на първата седмица на февруари 2022 год..Това публично демонстрират данните от бюлетините на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ). Видяхме по какъв начин на дребно хората се тълпят за олио, някои дадоха обещание скоро стълпотворения и за захар, брашно...

Фактите за скъпите храни у нас са известни не от през вчерашния ден и през днешния ден, даже земеделският министър Румен Порожанов /2017-2019 г./ персонално призна и даде обещание да се помъчи да накара тромавата държавна машина да се задейства в полза на потребителите. Да, но не.

Ялови бяха и опитите на някои политици през годините да се вкара по-ниска ставка за Данък добавена стойност на всички съществени храни. Навсякъде в страните от Европейски Съюз има по-ниска ставка върху Данък добавена стойност на храните, последни го вкараха в Румъния преди 2 години. Нашенските обаче, нали са доста ербап и пишман демократи, оповестиха сходни ограничения за „ популистки ” и не рачиха да сторят нищо положително за хората.



До през днешния ден пазарим много по-скъпо, по отношение на съгражданите ни от другите страни в Европейски Съюз. Справка: касовата записка нагоре. Плащаме скъпо и прескъпо за папкането, нищо че сме най-бедни измежду европейците. И това, в случай че не е абсурд, здраве му кажи!

Отдавна българите се усещаме като сирачета, изоставени от институциите, които единствено устояваме.

А във връзка на коментираните тук проблеми, никак не е ясно примерно какво дейно вършат от Комисията за отбрана на потребителите и федерациите, които са за отбрана на потребителите!?

Разбирам, пазар е, пазарни правила, но ние тук по-демократи ли се пишем и от англичаните, германците, холандците?!

Не, не сме. По-бедни сме, а явно и по-глупави, щом разрешаваме и над три десетилетия все не съумяваме да си отвоюваме най-малко за храната, която не е по-качествена от създадената у нас, да не плащаме по-скъпо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР